מהומות האריתריאים בתל אביב: מי יפצה את בעלי העסקים והרכבים שניזוקו, את מי ניתן לתבוע?
עו"ד ארז קדם: עסקים שנפגעו במהומות מכוסים עקרונית על הנזקים, בתנאי שלא הייתה החרגה של פרעות, שביתות ונזק בזדון | שי שדה: הפוליסה התקנית לרכב לא מכסה מהומות ופרעות; המדינה לא מכסה נזקים אלו.
במהומות הקשות שפרצו אתמול (שבת) בין תומכי השלטון באריתריאה לבין מתנגדי המשטר הדיקטטורי, נפצעו כ-170 איש, בהם 15 פצועים קשה. גם שוטרים נפגעו במהומות החריגות בעוצמתן, שפרצו לפני אירוע שיזמה שגרירות אריתריאה במלאת 30 שנה לשלטון הנוכחי.
אבל לא רק פגיעות בגוף היו, אלא גם נזקים, חלקם משמעותיים, שנגרמו לעסקים ולכלי רכב. האולם שבוא אמור היה להתקיים האירוע נהרס כליל ובעליו צוטט כמי שנגרמו לו נזקים במיליוני שקלים. מי יפצה את בעלי האולם ובעלי עסקים אחרים שניזוקו במהומות? לדברי עו"ד ארז קדם, מומחה לייעוץ וניהול סיכונים בביטוח, פוליסות עסקיות סטנדרטיות כוללות עקרונית כיסוי לפרעות, שביתות ונזק בזדון. "בשנים האחרונות החלו חברות ביטוח להחריג את הכיסוי לנזק בזדון, אבל אפשר לקנות אותו בנפרד. אחרות עושות אבחנה בין סוגי עסקים ומיקום גיאוגרפי. למשל, באר שבע שסובלת מהצתות ופגיעות בזדון בעסקים - חברות יכולות להחריג עסק מסוים, למשל, מספרה או מכון יופי", מציין עו"ד קדם. "עסקים שנפגעו במהומות אתמול מכוסים עקרונית על הנזקים שנגרמו להם, בתנאי שלא הייתה החרגה של פרעות, שביתות ונזק בזדון, ולא קנו כיסוי בפרמיה נוספת, אם הייתה החרגה", הוסיף עו"ד קדם מוסיף. עו"ד קדם מעלה סוגיה חשובה נוספת והיא ביטוח אבדן רווחים: "אותו בעלי אולם שנהרס במהומות, אם יש לו ביטוח מבנה ותכולה, והעסק שלו לא הוחרג, יוכל לקבל כיסוי על הנזקים. אבל יש עוד כיסוי ביטוחי חשוב לעסקים: כיסוי על אבדן רווחים. שיקום העסק יכול לקחת כמה חודשים, בהם העסק לא יהיה פעיל, כשאז הוא יפסיד הרבה כסף". שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח, נשאל בקשר לכיסוי הביטוחי לכלי רכב פרטיים שניזוקו במהומות: "הפוליסה התקנית לרכב לא מכסה כיום מהומות, פרעות. עם זאת, ברוב חברות הביטוח ניתן לרכוש את הכיסוי למהומות ברכב בנפרד תמורת פרמיה נוספת. למרות שמדובר בפרמיה נמוכה, רוב מבוטחי הרכב לא רוכשים את הכיסוי הנוסף". הניזוקים יכולים לתבוע את המדינה, כמי שאחראית על הסדר הציבורי כביכול? שדה: "המדינה מכסה נזקים כשמדובר בפעולות איבה, טרור ומלחמה, וזאת באמצעות מס רכוש. מהומות ופרעות לא נכללות בהגדרה של פעולות איבה, ולכן היא לא תכסה את נזקי המהומות של אתמול". אז מה יכולים לעשות בעלי הרכבים שספגו נזקים אתמול? שדה: "הם יכולים לנסות לתבוע את המשטרה, את עיריית תל אביב, על שלא נערכו כראוי למרות שהיו התראות, אם כי איני רואה סיכוי גדול להצליח בתביעות אלה. זה די דומה למה שהיה בהפגנות של יוצאי אתיופיה ב-2019".לדברי עו"ד קדם, יש סיכוי לבעלי עסקים בתביעה נגד המשטרה, הרשות המקומית וגם נגד חברת האבטחה אם יש בעסק, שהייתה אמורה למנוע את הפגיעה בעסק.
*נלקח מתוך "ניוזלטר עדיף יומי 3/9/2023 - נכתב ע"י מערכת עדיף".