בעשרת החודשים הראשונים של השנה עלו המדדים S&P 500 ו-MSCI World בתשעה מהם, כאשר בחודש בו לא עלו הם ירדו ב-0.04% ו-0.07% בהתאמה (הצלחנו לישון בלילה…). כמו בכל תחום אחר בחיים, כשהמצב נראה טוב מדי תמיד יהיו צדיקים שידאגו להזהיר אותנו כמה רע הולך להיות.

מדי חודש מתפרסמים גרפים, נתונים סטטיסטיים, יחסים פיננסים ומודלים כאלו ואחרים, הנושאים שמות של כלכלנים מאוד מכובדים המראים שהנתונים בשוק כיום, זהים לאילו שלפני המשברים הקודמים, ועל כן משבר חדש ממש בפתח. העולם עובר תהליכים פוליטיים-ביטחוניים משמעותיים המהווים גם הם בסיס לתחזיות קודרות בידי רואי השחורות.

אולם, מצד שני, מסתבר שמחוץ לגרפים והנתונים הסטטיסטיים ישנה גם כלכלה. כלכלה שממשיכה לתמוך בשוק. החברות מציגות השנה צמיחה נאה מאוד ברווחים, אירופה מתאוששת יפה ומיתון כלכלי אינו נראה באופק. אם לא די בכך, הרי שהשנה גם השווקים המתעוררים מצטרפים לגל החיובי, לאחר שבשנים עברו נשארו מחוץ לחגיגה. גם שינוי כיוון המדיניות המוניטארית של ה-Fed אינו מצנן את ההתלהבות. השוק מושפע בעיקר מהתשואות הארוכות, שנותרות נמוכות עקב ההבנה כי אין סיכונים אינפלציוניים בטווח הנראה לעין.

אין ספק שרמת התמחור בשוק אינה זולה, אולם מהבחינה הזו ההשוואות ההיסטוריות נעשות פחות רלוונטיות. כיום, שוק המניות מוטה משמעותית לחברות טכנולוגיה, הצומחות בשיעורים גבוהים מתעשיות מסורתיות יותר. הכוונה אינה רק לחברות המוגדרות תחת ענף הטכנולוגיה, שמשקלו בשוק הולך וגדל עם השנים. ישנן חברות רבות מתחום הצריכה, הרפואה, תעשיות ביטחוניות וענפים נוספים שפעילותן מוטה לחדשנות טכנולוגית, ועל כן מצדיקות מכפילים שונים מאילו של חברות מסורתיות יותר מאותו ענף. אי לכך, קשה מאוד לקבוע שהשוק בועתי רק על סמך השוואות מכפילים לשוק שלפני 10 ו-20 שנה.

אין ספק שהתנודתיות הכמעט לא קיימת הינה חריגה מאוד וקשה לבנות על כך שלא נראה מימושים כלשהם בקרוב. אולם כשמסתכלים על כלל התמונה צריך לקחת בחשבון שהשוק אולי לא כזה טיפש ולאופטימיות יש בסיס לא פחות מוצק מאשר לפסימיות.

 

אירועים כלכליים מרכזיים מהחודש החולף

ארה"ב

דו"ח תעסוקה היה מעוות מאוד בגלל הסופות. הדו"ח הצביע על אובדן של 33 אלף משרות ועודכן כלפי מטה לחודשים קודמים, ומנגד עליה חדה של 0.5% בשכר. הסיבה לכך הינה שיתוק של מגזר תיירות ופנאי באזורי הסופות (בפלורידה מדובר במגזר די משמעותי), כך שמצד אחד עובדים רבים נשארו בבית אך מאחר ומדובר בעובדים בשכר נמוך חלה עליה בשכר הממוצע של אילו שכן עבדו.

מדד ה ISM למגזר התעשייה לא הושפע מהסופות ועלה לרמה של 60.8, הגבוהה ביותר מזה 13 שנים. במגזר השירותים גם חלה עליה יפה במדד לרמה של 59.8 נקודות, הרמה הגבוהה מזה 3 שנים. המכירות הקמעונאיות עלו ב 1.6%,בדומה לצפי.

קצב האינפלציה ממשיך לעלות לקצב שנתי של 2.2%, אולם בעיקר בגלל מחירי האנרגיה. אינפלציית הליבה נותרה ללא שינוי ברמה שנתית של 1.7%.

לאחר טון ניצי יחסית של ה-FED בחודשים הקודמים, בישיבה האחרונה נשמעו יותר קולות שסבורים כי הירידה באינפלציה מיוחסת לגורמים שאינם זמניים, כך שאין צורך למהר עם העלאות הריבית.

הסנאט אישר את התקציב לשנת 2018, צעד המהווה מעבר משוכה נוספת בדרך להעברת רפורמת המס של טראמפ.

כ-300 חברות פרסמו כבר דו"חות לרבעון השלישי מבין חברות ה-S&P 500. 67% היכו את תחזית ההכנסות ו 78%  את תחזית הרווח. סך הכנסות החברות צמחו ב 6% מול הרבעון המקביל והרווח ב-8%. ענף הטכנולוגיה ממשיך "להפציץ" עם צמיחה של 26% ברווח מול הרבעון המקביל (ולא שברבעונים הקודמים הרווחים לא צמחו).

אירופה

האינפלציה בגוש האירו נותרה מתונה ברמה שנתית של 1.5% במדד הכללי ו-1.1% באינפלציית הליבה. מדדי מנהלי הרכש ממשיכים לעלות, בדגש על מדד התעשייה שעולה לרמה הגבוהה מזה יותר מ- 6 שנים. המכירות הקמעונאיות ירדו בחדות באופן מפתיע לקצב שנתי של 1.2%, לעומת 2.3% בחודש שלפני.

ה-ECB הודיע כצפוי על הקטנת היקף רכישות האג"ח ל-30 מיליארד בחודש, אולם מנגד האריך את תקופת הרכישות עד ספטמבר 2018 והודיע כי הריבית תישאר ברמתה גם לאחר סיום הרכישות לתקופה ממושכת.

יפן

בחירות הבזק עברו בהצלחה רבה עבור ראש הממשלה אבה, אשר זכה ברוב הנדרש לבצע שינויים בחוקה היפנית. הבחירות מהוות אינדיקציה לתמיכה הרחבה ביפן באשר למדיניות הכלכלית שאבה מוביל. השינוי המשמעותי שצפוי לחול בחוקה אמור להוביל להשקעות רציניות בצבא ובביטחון, בין היתר על רקע האיומים מצפון קוריאה.

אחר

קרן המטבע העולמית עדכנה את תחזית הצמיחה כלפי מעלה ב-0.1% הן לשנת 2017 והן לשנת 2018. עיקר העדכון נובע משיפור במדינות המפותחות. במהלך השנים האחרונות התרגלנו בעיקר לעדכונים כלפי מטה של תחזיות הצמיחה כך שזהו עוד סימן לשיפור בפעילות הכלכלית העולמית. למרות זאת, בקרן המטבע ציינו כי הצמיחה במדינות רבות עדיין חלשה והאינפלציה מתחת ליעד במרבית המדינות המפותחות.

ביצועי מניות וסקטורים בחודש החולף

מדד ה-S&P 500 עלה 2.2% (לעוד שיא חדש), ה-Eurostoxx 600 עלה 1.9% ומדד השווקים המתעוררים עלה 3.50%. ארה"ב עלתה על רקע עונת דו"חות טובה מאוד, בעיקר של "מפלצות" הטכנולוגיה הגדולות. באירופה המדיניות המרחיבה צפויה להיוותר עוד זמן רב ולתמוך בשוק. בשווקים המתעוררים חלה תמונה הפוכה לזו של חודש קודם, כאשר שווקי מזרח אסיה תיקנו את הירידות של ספטמבר. האופטימיות באה בעיקר מכיוון סין עם נתוני צמיחה שמפיגים בינתיים את החשש להאטה בחציון השני של השנה.

ברמת הסקטורים, טכנולוגיה בלט משמעותית מעל כולם עקב דו"חות מצויינים של החברות בענף. החברות הגדולות ממשיכות לטפס לשווי בלתי נתפס והמרוץ לטריליון נראה לא רחוק מסיום. בצד השלילי בלטו בעיקר סקטורים עם אופי דפנסיבי כגון טלקום וצריכה בסיסית.

הדולר המשיך להתחזק מול סל המטבעות ב-1.6% באוקטובר. תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה מעט החודש, לקראת עליית ריבית צפויה בסוף השנה והחלטה בימים הקרובים לגבי זהות יו"ר ה-FED הבא. באפיק אג"ח החברות ממשיכה הצטמצמות המרווחים עם עליות קלות הן באג"חים בדירוג השקעה והן ב-HY, זאת על אף ירידה באג"ח הממשלתי.